Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Hjem » Fakta og info » Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Om skjeggkre

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Fellene er utviklet for skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) og er primært testet for dette. Vi har også sett at lokkemiddelet er effektivt mot sølvkre (Lepisma saccharina) og spretthaler (lite insekt du typisk har i jorda til potteplantene dine). Mot veggedyr har fellene i et første studium vist seg å være minst like effektive som Climb up feller. Vi har også sett maur, fluer, museumsbiller, flekket tyvbille og skolopendere i fellene. Det er imidlertid vanskelig å si om dette er tilfeldig fangst eller om de blir tiltrukket. Vi har sett noen edderkopper i fellene, men vi har også sett edderkopper som oppholder seg nært fellene uten å bli tiltrukket. Å fange skjeggkre og spretthaler vil uansett fjerne mye av matfatet for edderkopper og skolopendere

Skjeggkreene tiltrekkes av lokkemiddelet i fellen, klatrer opp på fellen og detter ned i fangstkoppen med lokkemiddelet. Etter kontakt med lokkemiddelet dør skjeggkreene raskt.

Lokkemiddelet i fellene er spiselig for mennesker, men kan inneholde allergener. Det er oljebasert og kan derfor gi flekker på tekstiler ved kontakt.  

I første omgang bør fellene plasseres der du har observert skjeggkre. I tillegg bør du prioritere rom som har gode forhold for skjeggkre. Dette er rom som er varmere og fuktigere enn andre rom slik som bad, vaskerom, teknisk bod og kjøkken. Husk også at skjeggkre kan klatre og det kan være aktuelt å sette feller på himlingsplater, i nedsenkede himlinger og på toppen av skap. Les mer om strategien for å fjerne flest mulig skjeggkre under fange mest mulig skjeggkre.

Til hver felle følger det med 3 fangstkopper og tilhørende lokkemiddel. Du må bytte ut lokkemiddelet når fellen tørker ut eller blir fylt med skjeggkre eller støv. Fanger du over 100 voksne skjeggkre kan fellen ha tørket ut. På et sted med lite skjeggkre og støv kan fellen stå et år uten å tørke ut. Støvsuging vil både forlenge hvor lenge hver felle kan stå og redusere mattilgangen for skjeggkreene. Noen feller vil samle mye støv og skjeggkre og trenge nytt lokkemiddel mens andre kan stå lenge uten å trenge det.

Grunnflaten på fellene er 12 x 12 cm og de er 3,2 cm høye. Dersom man skal sette dem under møbel e.l. og ikke trenger lokket kan holderne til lokket kuttes av slik at fellen bare blir ca. 2,7 cm høy.

Når fangstkoppen er full av insekter, full av støv eller har tørket ut må man bytte lokkemiddel. Vi anbefaler å kaste fangstkoppen, men man kan om ønskelig rengjøre denne og bruke den igjen. Ny eller rengjort fangstkopp tilsettes lokkemiddel og plasseres i fellen. Der det er liten fangst trenger man kun å bytte lokkemiddel noen ganger i året. Der det er svært stor fangst kan det være nødvendig å bytte lokkemiddel en gang i måneden eller oftere.

Fellene med lokk kan brukes igjen og igjen. Fangstkoppen må derimot byttes eller få nytt lokkemiddel når den er full av insekter, full av støv eller har tørket ut. Vi har tester som viser at feller med 8 måneder gammelt lokkemiddel da de ble satt ut fanget like mye som feller med ferskt lokkemiddel over en periode på 4 måneder.

Du bør ha fellene stående ute til det ikke har kommet nye skjeggkre i dem på noen måneder. Hvis du er for rask med å fjerne fellene kan bestanden blomstre opp igjen i løpet av noen år. Du kan sette ut fellene hver natt eller helg om du ikke kan ha dem stående hele tiden.

Lukt er vanskelig å beskrive. Noen synes den minner om pepperkaker. Når du åpner en flaske som har vært lukket en stund kommer det en tydelig lukt av lokkemiddelet. Dette er helt normalt. Du vil mest sannsynlig ikke klare å lukte lokkemiddelet i fellene med mindre du stikker nesa inn i fella.

Lokkemiddelet i fellene er spiselig for mennesker, men kan inneholde allergener. Lokkemiddelet inneholder heller ikke noe som man vet er farlig for hund eller katt. Fellene er ikke tette og det kan lekke ut lokkemiddel dersom dyr eller barn leker med dem. Lokket er kun presset på fellen. Ønsker man at lokket skal sitte helt fast kan dette gjøres med plastlim eller man kan smelte lokkfestet med et strykejern etter at lokket er plassert på. Ønsker man å feste fellen til gulvet kan dette gjøres f.eks. med heftemasse som Tack-It eller lignende. Fellene kan lett settes under eller bak møbler. Skjeggkre klatrer opp vegger og fellene kan settes på hyller og på himlingsplater for å være utilgjengelige for barn og dyr.

Fellene er små og lette og kan lett bli dyttet rundt. Setter du fellene i hjørner og fester lokket godt vil stå urørt av robotstøvsugere. Det går an å feste dem til gulvet med heftemasse som Tack-It eller lignende. Det går også an å sette fellene under eller oppå møbler, inne i skap og på himlingsplater.

Vi har kunder som har rapportert å bli kvitt alle skjeggkreene sine. Det tar tid å bli kvitt skjeggkre med bare feller, men det blir vesentlig færre skjeggkre og mindre plagsomt med god fangst i feller.

Det vi har sett er at det har vært en jevnt nedadgående trend i antall skjeggkre i fellene og antall observerte skjeggkre i byggene vi har testet i. Fordi skjeggkre bruker omtrent to år på å bli kjønnsmodne er det gode muligheter for at man kan fange alle som legger egg og deretter alle nymfene før de selv blir voksne og legger egg. I vårt eget hus er det nå sjelden vi ser kjønnsmodne skjeggkre og antallet går stadig nedover. 

Alle hus er forskjellige. Men hvis man finner ut hvor skjeggkreene holder til (oasen) og har mulighet til å sette nok feller i det området kan man oppleve en tydelig nedgang i hvor mye man plages etter 1-2 måneder. Hvis det kommer mange inn fra andre boenheter eller fellesområder kan det ta mer tid. Den opplevde nedgangen skyldes ikke bare at mange skjeggkre dør. Hvis fellene er godt plassert vil mange skjeggkre som ellers hadde beveget seg rundt i huset i stedet gå i eller holde seg ved fellene.

Lokkemiddelet er attraktivt for skjeggkre, men det er ikke alltid de finner veien inn i fellen. Ser du skjeggkre i nærheten av fellen vet du at de tiltrekkes og ikke bruker tiden til å finne mat når de luktet lokkemiddelet.

Så fint! Husk at skjeggkre utvikler seg sakte. Fra du drepte det siste voksne hunnskjeggkreet (>1cm) tar det rundt to måneder før eggene det la klekkes. Deretter tar det litt tid før de nyklekte nymfene begynner å bevege seg ut på næringssøk. På et av disse søkene må du fange de unge skjeggkreene. Du gjør derfor lurt i å bruke fellene i flere måneder selv om du ikke ser noe fangst. Deretter kan du redusere antallet feller kraftig og bruke fellene til deteksjon. Da vet du raskere om du skulle ha flere skjeggkre igjen eller om du har fått nye i huset. Hvis du kjenner til at arbeidsplass/skole/barnehage har skjeggkre kan du også regne med at nye skjeggkre innføres, da er det lurt å beholde noen feller for å unngå at en ny bestand får fotfeste.

Handlevogn
Logg inn

Ingen konto enda?

Lag en konto