Myter om skjeggkre

Hjem » Fakta og info » Om skjeggkre » Myter om skjeggkre

For å unngå skjeggkre må du hive ut pappen rundt alle varer umiddelbart

Da skjeggkre først dukket opp i Norge kan det hende at det du kunne redusere faren for å få skjeggkre i huset ved å være forsiktig med pappen, som skjeggkre kan leve i. Etter at skjeggkre har blitt en etablert art i norske hus får de fleste skjeggkre på andre måter. Skjeggkre sprer seg lett mellom boenheter, og det er ikke noe du kan gjøre for å hindre spredning fra andre leiligheter eller boenheter i samme bygg. Det er også lett å få med seg skjeggkre i tøy og bagasje som blir tatt med hjem fra barnehage, skole, arbeidsplass eller trening om det er mye skjeggkre der. Det er ikke feil at skjeggkre kan holde til i pappen på varene du kjøper, men det har blitt mange andre og mer sannsynlige måter å få dem på.

Kjøper du en bolig med skjeggkre kan du få en erstatning eller et prisavslag

De siste årene har skjeggkre blitt veldig vanlig og bekjempelsesmetodene har gått fra ineffektive til gode. Kostnaden av å bekjempe skjeggkre har også falt. Dette vil også gjenspeiles i tvister om skjeggkre slik at det i de fleste tilfeller ikke lenger er sannsynlig å få en stor erstatning eller prisavslag.

Skjeggkre spiser papir

På tysk og nederlandsk heter skjeggkre «papirfisk». Den første store studien av skjeggkres biologi (E. Lindsay, 1940) undersøkte evnen og lysten til å spise papir. Skjeggkre kan bryte ned cellulose og vil derfor kunne leve av cellulosebasert papir. Dette vil riktignok ikke gi et fullverdig kosthold. Skjeggkre foretrekker ikke papir hvis annen mat er tilgjengelig, og papir med høyt lignininnhold vil de kun spise hvis de ikke har noe annen mat tilgjengelig.

Skjeggkre liker nye hus

Det har blitt rapportert at skjeggkre trives best i nye eller nyoppussede hus og at de gjerne kommer med bygningsmaterialene. Disse påstandene er ikke grundig dokumentert, og det er ikke kjent om det er husets alder eller andre forhold som fører til skjeggkre. Håndverkere har gjerne med seg en stor bag med verktøy, og denne baggen kan lett transportere skjeggkre når de tar den med seg fra hus til hus. Det er også lett å flytte sammen med skjeggkre. Det kan være skjeggkre i boligen man flyttet fra og det kan være skjeggkre på lager eller andre steder hvor esker eller møbler står lagret. Det blir gjerne kjøpt nye møbler som også kan innføre skjeggkre. Barnefamilier flytter ofte inn i nye hus og kan lett få med skjeggkre hjem fra skole eller barnehage. Skjeggkre liker varme hus, og siden nye hus er bedre isolert er det flere steder skjeggkre trives uten at husets alder nødvendigvis har noe med saken å gjøre. Les mer i artikkelen om nye hus og skjeggkre.

Skjeggkre kan bekjempes med varme eller kulde

Varme og kulde kan brukes for å drepe skjeggkre. Er du redd for at du kan ha med skjeggkre i bagasje kan den behandles i fryser eller badstue. Men når skjeggkre allerede er etablert i et hus vil det være umulig å drepe skjeggkre som gjemmer seg dypt inne i sprekker med varme eller kulde uten å påføre store skader på huset. I et hus uten innlagt vann vil man riktignok kunne fryse ut skjeggkreene. Ler mer i artikkelen om temperaturbehandling mot skjeggkre.

Skjeggkre kan bekjempes med edderkopper

Ja, det finnes bevis på at edderkopper kan spise skjeggkre. Hvis edderkopper skal kunne bekjempe en skjeggkrebestand vil man se at edderkoppene tar for seg, formerer seg og blir mange nok til å spise alle skjeggkreene. Vi kjenner ikke til noen edderkoppart som er naturlig forekommende i Norge som gjør dette.

Handlevogn
Logg inn

Ingen konto enda?

Lag en konto