Kan skjeggkre dø av kulde eller varme?

Hjem » Fakta og info » Om skjeggkre » Kan skjeggkre dø av kulde eller varme?

Kan skjeggkre dø av kulde eller varme?

Temperaturen har stor påvirkning på hvor aktive skjeggkre er og hvor fort de vokser. 24 grader celsius er optimal temperatur. Dersom temperaturen er under 11 grader stopper utviklingen deres opp. Holdes temperaturen på 26 grader eller høyere vil de etter hvert dø.

Bekjempe skjeggkre med varme eller kulde

Mange tenker at de kan drepe skjeggkre med høy temperatur eller ved å fryse dem. Dette fungerer veldig dårlig når man har fått dem inn i et hus. Ofte vil det føre til omfattende bygningsskade, og det er ikke sikkert man klarer å gjøre det varmt nok eller kaldt nok, selv i en bygning uten innlagt vann. Man må oppnå ønsket temperatur alle steder der skjeggkreene kan befinne seg over lang nok tid, og det kan være vanskelig å få til siden skjeggkreene vil prøve å flytte seg til et bedre sted.

Et annet problem med å øke temperaturen mye er at det alltid vil være steder i gulv, yttervegger eller mot kaldere rom eller enheter som har en gunstig temperatur for skjeggkre. Vi kjenner til tilfeller der skjeggkre har flyttet seg til en varmere leilighet når leiligheten de var i ble kald på vinteren.

Temperaturbehandling av bagasje og andre ting

Når man er redd for at man kan få meg seg skjeggkre hjem, kan frysing eller varming være et godt alternativ. Tøy kan kjøres i tørketrommel eller varmes i badstu (60 grader eller mer) i en time. Man kan også fryse skjeggkre.

Forskere ved FHI fant ut at alle skjeggkreene døde etter 24 timer ved -7.5 celsius. Disse skjeggkreene gikk rett fra romtemperatur til -7.5 celsius. Det kan tenkes at skjeggkre som gradvis går til høyere eller lavere temperatur forbereder seg ved å danne proteiner som beskytter dem. Mange insekter har slike mekanismer, men det er ikke kjent om skjeggkre har dem. Dersom man fryser større gjenstander vil vi derfor anbefale å holde lavere temperatur over en lengre periode, f.eks. -18 grader i 24 timer eller mer så det blir frosset hele veien gjennom. Vår egen forskning viser at de fleste skjeggkreene dør etter 2 minutter på -18 celsius i en åpen beholder. Klekkeklare egg som lå i 90 minutter på -18 celsius overlevde ikke, men vi har ikke fått testet kortere kuldeperioder, andre temperaturer eller egg på andre utviklingsstadier. Vi kjenner heller ikke til annen forskning på skjeggkreegg. Hvis man mistenker at skjeggkre kan ha lagt egg i det man skal varme eller fryse kan det være en fordel å la behandlingen vare lenger.

Du er med på å gjøre en forskjell

Skjeggkre er et plagsomt kryp å ha fått i hus, men det gjør ikke stor skade og er ikke farlig. Når du kjøper en skjeggkrefelle fra Silverfish AS er du med på gjøre en forskjell for folk som virkelig er plaget av insekter. 10 % av overskuddet i Silverfish AS går til forskning og bekjempelse av alvorlig sykdom og plager forårsaket av insekter. Dette er nedfelt i bedriftens vedtekter.

Handlevogn
Logg inn

Ingen konto enda?

Lag en konto