Skjeggkrefelle vs. limfeller

Hjem » Fakta og info » Bekjempelse av skjeggkre » Skjeggkrefelle vs. limfeller

Sammenligning av Silverfish skjeggkrefelle og limfeller

Silverfish skjeggkrefelle og limfeller er grunnleggende forskjellige: Limfeller er generelle insektfeller. For at de skal kunne fungere ok mot skjeggkre må de tilsettes lokkemiddel (sirissmel eller annet proteinrikt mel). Noen limfeller har allerede dette lokkemiddelet tilsatt, andre må tilsettes eget lokkemiddel. Silverfish skjeggkrefelle er utviklet spesifikt for skjeggkre og er en fall-felle, en felle skjeggkreene blir lokket til, faller oppi og dør.

 • I de fleste miljøer* fanger Silverfish skjeggkrefelle flere skjeggkre enn limfelle tilsatt lokkemiddel.
 • Silverfish skjeggkrefelle kan tiltrekke seg skjeggkre i månedsvis. Lokkemiddelet i limfeller virker kun godt noen uker.
 • Silverfish skjeggkrefelle kan fange flere skjeggkre enn en limfelle før den er full.
 • Silverfish skjeggkrefelle tiltrekker seg mindre støv og tåler mye mer enn limfeller.
 • Silverfish skjeggkrefelle skades ikke av vann og høy luftfuktighet. Limfeller er laget av papp og krøller seg og blir mindre effektive i fuktige rom.
 • I limfeller ser man de døde insektene. I Silverfish skjeggkrefelle er insektene skjult frem til man tar av lokket.
 • Man trenger langt færre Silverfish skjeggkrefeller for å gjøre samme fangstjobb, sammenlignet med limfelle.
 • Skjeggkre dør i løpet av sekunder i Silverfish skjeggkrefelle. I limfeller dør insektene av uttørking eller utmattelse og dette kan ta flere dager. Det er lov å være opptatt av dyrevelferd selv når det gjelder forhatte insekter.
 • Det er mindre arbeid pr. år med Silverfish skjeggkrefelle da fellene kan stå i lengre tid.
 • Silverfish skjeggkrefelle er mer økonomisk over tid. Når man kjøper Silverfish skjeggkrefeller medfølger forbruksmateriell til tre gangers bruk av hver felle. Dette tilsvarer et års forbruk ved normal utskifting. Fellene gjenbrukes og man kan kjøpe påfyll av forbruksmateriell etter behov. Limfeller vil i mange tilfeller koste mer da de trengs dyrt lokkemiddel, de må skiftes ut oftere og det trengs flere feller.

*De fleste testene i utviklingsfasen har vist at Silverfish skjeggkrefelle fanger vesentlig flere skjeggkre enn limfelle med lokkemiddel. Men noen få teststeder har det motsatte vært tilfelle. Grunnen til dette er ennå ikke avklart, det mistenkes at dette kan være knyttet til lukter i rommet.

 • Limfeller egner seg bedre til artsbestemmelse, sammenlignet med Silverfish skjeggkrefelle. 
 • Det er noen rom og hus der limfeller fungerer bedre*.
 • Limfeller er mindre enn Silverfish skjeggkrefelle, men du vil ofte trenge flere feller. 
 • Ved bruk av limbånd på rull kan man sperre av et område, men husk at skjeggkre klatrer godt og kryper gjennom små sprekker. De kan derfor komme seg inn på et avgrenset område via vegg og tak. 

*De fleste testene i utviklingsfasen har vist at Silverfish skjeggkrefelle fanger vesentlig flere skjeggkre enn limfelle med lokkemiddel. Men noen få teststeder har det motsatte vært tilfelle. Grunnen til dette er ennå ikke avklart, det mistenkes at dette kan være knyttet til lukter i rommet.

Sammenligning av kostnader

Det er stort svinn på limfeller på grunn av at de ødelegges av støv, sand, fuktighet, tråkkes på eller kastes. Limfeller kan kun fange en begrenset mengde og du ser døde og døende insekt i fellen. En pakke med Silverfish skjeggkrefelle holder normalt til minst ett år og fellen kan brukes videre etter dette.

Å sette ut samme antall Silverfish skjeggkrefeller og limfeller med lokkemiddel, der Silverfish fellene bytter lokkemiddel tre ganger i året og limfellene skiftes ut månedlig har omtrent samme innkjøpspris, men limfellene gir mye mer jobb. Ved kjøp av påfyll til den gjenbrukbare skjeggkrefellen vil kostnaden i påfølgende år være en brøkdel av limfeller. Har man god oversikt over hvor i bygget skjeggkreene har sine oaser, vil man også trenge langt færre Silverfish skjeggkrefeller enn limfeller. Se også pris-eksempelet nederst på siden For bedrifter. 

Handlevogn
Logg inn

Ingen konto enda?

Lag en konto