Skjeggkre, latin: Ctenolepisma longicaudata
I over 100 år har skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) vært kjent som et insekt som trives i hus. Det første tilfellet med skjeggkre i Norge ble påvist i 2013. Siden da har antall husstander med skjeggkre økt kraftig.
Skjeggkre lever lenge. Under gunstige forhold klekkes eggene etter to måneder. De er nymfer i over to år før de blir kjønnsmodne, da er de ca. 10 mm lange. De kan bli opptil 7 år gamle.
Skjeggkre er hovedsakelig aktive når det er mørkt og stille og prøver å gjemme seg når lyset blir slått på eller de merker annen aktivitet. Mange vet derfor ikke at de har skjeggkre i hjemmet sitt.
Skjeggkre kan spise nesten hva som helst og har evnen til å bryte ned cellulose slik at de også kan leve av papir og lim fra tapet. For å utvikle seg trenger de også proteiner som de kan få tak i ved å spise matrester eller døde insekter. Har man fått skjeggkre i huset kan de bevege seg rundt i hele huset på jakt etter næring. Skjeggkre er svært gode klatrere og du kan derfor finne skjeggkre på vegger og i taklamper.
Hunnene kan legge opptil 50 egg i året. Hvis man har noen få skjeggkre i huset vil disse sjelden merkes. Neste generasjon vil først være små og vanskelige å se. Når neste generasjon har blitt voksen øker sannsynligheten for å se insektene. Samtidig legges det et økende antall egg og etter hvert som årene går øker bestanden voldsomt.
Skjeggkre trives godt ved 22-26 grader og moderat høy luftfuktighet. Ved lavere temperaturer utvikler de seg saktere. Den kjente og mer utbredte slektningen sølvkre krever enda høyere luftfuktighet og man finner den stort sett på badet, i andre våtrom og i nærheten av disse. Skjeggkreet kan derimot oppholde seg i tørr luft i lengre tid før det vender tilbake til gunstigere forhold. For å holde på fuktigheten og ikke tørke ut gjemmer skjeggkreet seg i sprekker og bak lister.
Skjeggkreet foretar hudskifter gjennom hele livet. Ved hudskiftet bytter det til et nytt skall og kan erstatte ødelagte kroppsdeler. De går gjennom 14 hudskifter før de blir kjønnsmodne og fortsetter selv om de ikke lenger vokser seg større ved hudskiftene. Før og under hudskiftet holder skjeggkreene seg i ro på gjemmestedet sitt.
Du kan se bilder av skjeggkre her.
Skjeggkre-egg på millimeterpapir
St. Olavs gate 24
0166 Oslo
Travsvingen 1
1405 Langhus
Hold deg oppdatert.
No account yet?
Create an Account