Er det mer skjeggkre i nye hus?

Hjem » Fakta og info » Om skjeggkre » Er det mer skjeggkre i nye hus?

Er det mer skjeggkre i nye hus?

Det hevdes at det er mer skjeggkre i nye hus enn i gamle. Er det sant og hvorfor er det sånn? Kommer skjeggkreene med byggematerialene?

Et inneklima der skjeggkre trives

Skjeggkre liker å ha det varmt. Nye hus er godt isolert og har en temperatur som er behagelig for mennesker og skjeggkre i de fleste rom året rundt. Et nytt eller oppusset hus vil ha flere steder der skjeggkre trives bedre enn ved et gammelt og dårligere isolert hus. Dette kan også gjøre at bestanden utvikler seg og dermed oppdages raskere.

Skjeggkre blir med i flyttelasset og i hverdagen

I vårt klima oppholder skjeggkre seg kun innendørs. Skjeggkre sprer seg derfor vanligvis ved at vi flytter gjenstander fra et hus til et annet. I hverdagen kan man derfor få med seg skjeggkre i en sekk eller bag fra arbeid, skole, barnehage eller trening. Man kan også få de med seg hjem fra ferie og andre reiser eller med besøkende. Skjeggkre kan også følge med ting man kjøper, både i butikk og på nett. Når man flytter inn i et nytt hus er det flere steder skjeggkre kan komme fra

  • Med byggematerialene
  • Håndverkeres verktøybagger som er innom mange hus
  • Fra tidligere bolig(er)
  • Fra boder i tidligere bolig(er)
  • Fra bod/minilager/andre boliger der flyttelass er mellomlagret
  • Med møbler og andre gjenstander fra butikk/lager
  • Med møbler og andre gjenstander kjøpt privat eller fra bruktbutikk/loppemarked
  • Ny arbeidsplass/skole/barnehage/trening

De to første punktene gjelder i større grad nye hus, ellers er de fleste punktene uavhengige av husets alder.

Skjeggkre sprer seg mellom boenheter

Skjeggkre sprer seg lett mellom boenheter i sprekker og langs rør og ledninger. Forskning fra FHI viser at skjeggkre med tiden sprer seg til alle enhetene i en bygning.

I en bygning med flere boenheter vil det være flere mulige kilder til skjeggkre fordi det er flere som flytter inn og bor der. Ser man på boligstatistikken fra SSB er andelen eneboliger lav blant nye boligbygg, ca 15-20%, mens den er nesten 50% blant gamle boligbygg. Mange nye eneboliger bygges også med utleiedel eller med felles garasjekjeller som gir flere muligheter for spredning av skjeggkre i eneboliger. Det er altså flere sammenkoblede boenheter i nye bygg, det vil derfor være flere mulige kilder til at skjeggkre kommer inn.

Flyttemønster

Nye hus fylles med nye beboere. Og med flyttelass kan det lett følge skjeggkre.  Mange som flytter inn i nye boliger er i etableringsfasen, flytter ofte og skaffer seg også nye møbler når de flytter til en større bolig. Det er rett og slett mange flere sannsynlige kilder til skjeggkre i mange nye hus enn f.eks. hos noen som flytter fra en eldre enebolig til en annen. Småbarnsfamilier oppdager også lett skjeggkre fordi det lekes på gulvet der skjeggkreene er og man i større grad slår på lyset midt på natten eller tidlig på morgenen og dermed avslører skjeggkreene som er aktive i mørket.

Færre sekundærrom i nye boliger

Skjeggkre liker det fuktig, varmt og stille og i mange hus er tekniske rom i kjelleren favoritten. Dette er rom hvor folk i liten grad oppholder seg. I nyere hus er det færre slike rom, noe som gjør at mennesker og skjeggkre i større grad møter hverandre i primærrom i boligen.

Er det da mer skjeggkre i nye hus?

At det er mer skjeggkre i nye hus enn i gamle er en påstand fra skadedyrbekjempere som har sett denne trenden gjennom arbeidet sitt. Som vi har vist over kan det være mange årsaker til dette, og det er for enkelt å hevde at dette skyldes byggematerialene som hovedårsak. 

Er det skjeggkre på et sted man flytter fra er det veldig vanskelig å unngå dem helt. Hvis innflytterne i flere enheter flytter tingene sine fra steder med skjeggkre er det nesten garantert at skjeggkreene finner et nytt hjem med gode vilkår for å fylle hele det nye huset.

Du er med på å gjøre en forskjell

Skjeggkre er et plagsomt kryp å ha fått i hus, men det gjør ikke stor skade og er ikke farlig. Når du kjøper en skjeggkrefelle fra Silverfish AS er du med på gjøre en forskjell for folk som virkelig er plaget av insekter. 10 % av overskuddet i Silverfish AS går til forskning og bekjempelse av alvorlig sykdom og plager forårsaket av insekter. Dette er nedfelt i bedriftens vedtekter.

Handlevogn
Sign in

No account yet?

Create an Account