Tips for å unngå skjeggkre

Hjem » Fakta og info » Bekjempelse av skjeggkre » Tips for å unngå skjeggkre

Tips for å unngå skjeggkre

Det er vanskelig å unngå skjeggkre helt, men det er viktig å gjøre muligheten for å ta med skjeggkre hjem så liten som mulig.

Skjeggkre kan overleve utendørs om sommeren i Norge, men den vanligste måten å få dem inn i huset på er gjennom sekker, varer og bagasje. I tillegg sprer skjeggkre seg lett mellom boenheter.

Skjeggkre er mest aktive i mørket og de kryper lett inn i gjenstander som står over natten. De klatrer godt, men bare noen få cm loddrett glatt plast, metall eller lakkerte overflater stopper dem. Selv om de kan gå opp ned i taket og overleve et fall reduserer du sjansene for skjeggkre i tingene dine hvis du:

  • Setter bager og sekker på en stol eller bord med glatte ben hvis de skal stå over natten.
  • Henger klær på et stativ eller henger slik at de ikke berører veggen. Unngå knagger på veggen.

Hvis du mistenker at det du tar med hjem kan ha skjeggkre, kan du:

  • Sette det i en plastboks med glatte innervegger inntil du tar det med ut igjen eller gjør et av tiltakene under.
  • Vasker det.
  • Fryser det i fryseren*.
  • Varmebehandler* det. Har du tilgang på badstue kan du behandle store mengder bagasje. La det bli gjennomvarmt på 60°C i en time for å være sikker på å ødelegge eggene.

Vær forsiktig med emballasjen på varer du kjøper eller får levert. Skjeggkre kan både leve i og spise bølgepapp. Pakk ut ute eller kast emballasjen så snart som mulig.

Det er dessverre vanskelig å hindre skjeggkre fra andre boenheter. Det vil kreve svært omfattende tetting av alle sprekker, rør og kabelføringer.

Hvis du har fått med deg skjeggkre hjem tar det flere år før de blir mange og du blir klar over problemet. Ønsker du å sjekke om du har skjeggkre kan du bruke feller. Bruker du limfeller bør du tilsette lokkemiddel for skjeggkre for å øke fangsten, samt bytte fellene jevnlig. Silverfish skjeggkrefeller er langtidsvirkende, solide og tåler fuktig miljø, vann og støv godt. Feller til deteksjon bør settes ut i rom som er varme og/eller fuktige slik som vaskerom og teknisk rom.

*Om kulde/varmebehandling: Dessverre finnes det lite forskning på hvor mye frysing skjeggkre tåler. I tester hos Folkehelseinstituttet døde alle skjeggkreene etter 24 timer på -7,5°C. I tester gjort av Silverfish AS ble klekkeklare egg ødelagt av -18°C i 90 minutter mens nymfer og voksne døde etter noen minutter i en åpen beholder. Skjeggkre dør av uttørking når temperaturen blir litt over 40°C. Det er ikke kjent hvilken temperatur som gjør at eggene ødelegges. For andre insektegg anbefales at alt er gjennomvarmet på 60°C i en time.

Prøv ut Silverfish sin skjeggkrefelle

Skjeggkrefelle (6 feller)

Rated 0 out of 5
kr 1.495,00

Skjeggkrefelle (12 feller)

Rated 0 out of 5
kr 2.495,00

Skjeggkrefelle (24 feller)

Rated 0 out of 5
kr 3.895,00

Du er med på å gjøre en forskjell

Skjeggkre er et plagsomt kryp å ha fått i hus, men det gjør ikke stor skade og er ikke farlig. Når du kjøper en skjeggkrefelle fra Silverfish AS er du med på gjøre en forskjell for folk som virkelig er plaget av insekter. 10 % av overskuddet i Silverfish AS går til forskning og bekjempelse av alvorlig sykdom og plager forårsaket av insekter. Dette er nedfelt i bedriftens vedtekter.

Handlevogn
Logg inn

Ingen konto enda?

Lag en konto