Har jeg skjeggkre

Hjem » Fakta og info » Om skjeggkre » Har jeg skjeggkre

Slik finner du ut om du har skjeggkre

Skjeggkre sprer seg fortsatt til stadig nye hus i Norge og mange har skjeggkre uten å vite det. Fordi skjeggkre er forsiktige, mest aktive i mørket og først begynner å legge egg når de er ca. 2 år oppdager mange først skjeggkre 3-5 år etter at de først fikk dem.

Stedene du først oppdager skjeggkre

For å oppdage tidlig om du har skjeggkre kan du:

  • Sjekke taklamper
  • Sjekke gjenstander med glatte innervegger de ikke kommer ut av, som vask, do, bøtter, gryter osv.
  • Sjekk glass, kommer, servise, krukker og plastkasser som står inntil en vegg
  • Lete med lommelykt i mørket, særlig i rom som er varme, stille og gjerne litt fuktige
  • Løfte på esker som står på gulvet
  • Se raskt over gulvet etter bevegelse når man slår på lyset i et mørkt rom
  • Høre om naboer i samme bygning har sett skjeggkre
  • Sette ut felle

Skjeggkre som fanges og tørker ut

Skjeggkre er ute på lange turer på leting etter mat. Noen ganger faller de ned i ting og kommer seg ikke ut fordi det er for bratt og glatt til at de klarer å klatre ut. Plast, metall, glass glasert porselen og lakkerte overflater kan være for glatte til at de klarer å klatre og ikke kommer seg ut. Det er ofte her man først ser skjeggkre, men de kan da være inntørket og vanskelig å kjenne igjen. 

På denne siden ser du et bilde av et inntørket skjeggkre og ekskrementer fra skjeggkre. Når de tørker inn blir kroppen mye kortere, men de har som regel fortsatt de to lange antennene foran og tre tydelige haletråder bak. Noen ganger kan du også finne restene etter et skjeggkres hudskifte sammen med et levende eller inntørket skjeggkre.

Et vanlig insekt

Skjeggkre har spredd seg raskt i Norge. 10 år etter at arten først ble påvist i Norge kan man finne den i alle slags hus i hele landet. Skjeggkre overlever ikke i norsk natur men trives veldig godt i våre varme hus. De sprer seg lett mellom enheter i samme bygning og vi sprer dem mellom hus når de har gjemt seg i klær og gjenstander vi flytter på.

Fang et skjeggkre for sikker artsbestemmelse

Skjeggkre kan bevege seg fort og det kan være vanskelig å ta bilde eller se de nødvendige detaljene for å kunne artsbestemme. Lær hvordan du lettest fanger skjeggkre for sikker identifikasjon i videoen her.

Bildet viser hvordan det kan se ut i en taklampe der det har gått skjeggkre. Her ser du levende skjeggkre, døde skjeggkre, skjeggkrehud etter hudskifte, døde klannerlarver og ekskrementer etter skjeggkre.

Steder med skjeggkre

Mange arbeidsplasser, skoler og barnehager har skjeggkre. Hvis man lar en sekk eller bag stå over natten øker det sannsynligheten for å få med seg skjeggkre hjem. Hvis det står i en plastboks med glatte yttersider vil det være vanskeligere for skjeggkreene å få tilgang. Hvis boksen har lokk og ikke står inntil veggen blir det enda tryggere. Et annet alternativ er å la klær, sekker og bagger henge fritt uten kontakt med vegg, gulv eller møbler. Da vil bare skjeggkre som slipper seg ned fra tak eller hyller få tilgang. Klær som henger inntil en vegg kan lett få skjeggkre i seg og bør ristes godt. I noen sterkt infiserte barnehager ristes alle dressene før barna skal bruke dem, og skjeggkre drysser ut av ermer og ben på dressene. 

Ikke la de slippe ut i huset​

Du kan også ha en stor plastboks med glatte innervegger hjemme der du kan ha sekk og bag du skal ta med ut igjen. Den må ikke fylles ut over kantene, da kan skjeggkreene komme seg ut.

Slik unngår du skjeggkre​

Skjeggkre kan i veldig liten grad komme seg fra hus til hus utendørs. Den vanligste spredningsmåten er med gjenstander som transporteres av mennesker. Men når de først har kommet inn i et hus kan de med tiden spre seg til alle boenhetene i huset. Derfor er det viktig å hindre dem i å bli med hjem. Tiltakene som nevnes her kan også være effektive mot andre typer insekter.

Pappesker

Skjeggkre kan både leve av og oppholde seg i papp. Særlig bølgepapp gir mange gjemmesteder for skjeggkre. Hvis det er mulig bør pappesker åpnes utendørs og pappen aldri bli tatt med inn i huset.

Du kan også ha en stor plastboks med glatte innervegger hjemme der du kan ha sekk og bag du skal ta med ut igjen. Den må ikke fylles ut over kantene, da kan skjeggkreene komme seg ut.

Behandling med kulde og varme

Skjeggkre tørker raskt ut og dør hvis de har det for varmt. Har man med ting hjem fra reise, arbeid, skole eller barnehage kan man varmebehandle alt som tåler varme. Klær kan kjøres på varmt program i en tørketrommel eller man kan bruke en badstue. For å drepe eggene bør det være minst 60 grader i en time etter at alt er gjennomvarmet. Det går også an å fryse tøy for å drepe skjeggkre. Det er forsket lite på hvor lenge skjeggkre og egg må utsettes for ulike temperaturer før de dør. Forsøk utført av Silverfish AS viste at skjeggkreene i en åpen beholder i fryser med -18C var alle døde etter 2 minutter, men det anbefales å fryse vesentlig lengre enn dette. Av klekke-klare skjeggkreegg overlevde ingen egg -18C i 90 minutter.

Flere tips

Under fanen Veiledere finner du nedlastbare PDF’er med info om hvordan du kan unngå skjeggkre. 

Finn ut om du har skjeggkre med vår skjeggkrefelle

Skjeggkrefelle (6 feller)

Rated 0 out of 5
kr 1.495,00

Skjeggkrefelle (12 feller)

Rated 0 out of 5
kr 2.495,00

Skjeggkrefelle (24 feller)

Rated 0 out of 5
kr 3.895,00

Du er med på å gjøre en forskjell

Skjeggkre er et plagsomt kryp å ha fått i hus, men det gjør ikke stor skade og er ikke farlig. Når du kjøper en skjeggkrefelle fra Silverfish AS er du med på gjøre en forskjell for folk som virkelig er plaget av insekter. 10 % av overskuddet i Silverfish AS går til forskning og bekjempelse av alvorlig sykdom og plager forårsaket av insekter. Dette er nedfelt i bedriftens vedtekter.

Handlevogn
Logg inn

Ingen konto enda?

Lag en konto