Metoder for å bekjempe skjeggkre

Hjem » Fakta og info » Bekjempelse av skjeggkre » Metoder for å bekjempe skjeggkre

Når skjeggkre har blitt et problem er det naturlig å prøve å finne en løsning. Her er en oversikt og vurdering av ulike tiltak.

Feller

Du kommer ikke unna feller hvis målet ditt er å bli kvitt skjeggkre både nå og i fremtiden. Det første du bør gjøre er å bruke feller til å kartlegge hvor skjeggkreene holder til. Skjeggkre liker varme og fuktige steder hvor de kan være uforstyrret. Hvis du blir kvitt skjeggkre, men så får de inn i huset på nytt vil de igjen velge de samme stedene som tidligere, derfor er det lurt å ha kartlagt disse stedene før man eventuelt bruker gift. Da kan du enkelt overvåke disse stedene over tid og enkelt finne ut om du har fått skjeggkre igjen.

Limfeller

Limfeller er billige og enkle, men de er generelle insektfeller. De fleste er uten luktstoffer. For at de skal fungere mot skjeggkre må du tilsette sirissmel eller annet proteinrikt insektmel. Skjeggkre er forsiktige og unngår i stor grad limet i fellene. Limfeller har mulighet til å fange 30-40 skjeggkre, men de blir ofte fylt av støv eller andre insekter i stedet. Lokkemiddelet mister effekten etter noen uker og da bør hele fellen byttes ut. Limfeller lages av papp og krøller seg og blir mindre effektive hvis de blir fuktige. I de fleste limfellene kan man se rett inn på døde skjeggkre og skjeggkre som er i ferd med å dø. Limfeller er velegnet til artsbestemmelse.

Limruller

Limfeller er billige og enkle, men de er generelle insektfeller. De fleste er uten luktstoffer. For at de skal fungere mot skjeggkre må du tilsette sirissmel eller annet proteinrikt insektmel. Skjeggkre er forsiktige og unngår i stor grad limet i fellene. Limfeller har mulighet til å fange 30-40 skjeggkre, men de blir ofte fylt av støv eller andre insekter i stedet. Lokkemiddelet mister effekten etter noen uker og da bør hele fellen byttes ut. Limfeller lages av papp og krøller seg og blir mindre effektive hvis de blir fuktige. I de fleste limfellene kan man se rett inn på døde skjeggkre og skjeggkre som er i ferd med å dø. Limfeller er velegnet til artsbestemmelse.

Silverfish skjeggkrefelle

Fellen er effektiv i måneder av gangen og har plass til godt over hundre voksne skjeggkre. Du kan bruke den til å finne ut om du har skjeggkre, til kartlegging og til effektiv fangst for kontinuerlig nedgang i bestanden. På steder der det går mange skjeggkre i fellen kan du drive presis kartlegging ved at du også ser på hvilken side av fellen skjeggkreene kommer fra. Lokket minimerer mengden støv i fellen og hindrer at man ser døde insekter. Les mer om fellen her

"Med Silverfish har jeg fått et nytt og uvurderlig redskap i kampen mot krypene"

- Skadedyrbekjemperen

“Med Silverfish har jeg fått et nytt og uvurderlig redskap i kampen mot krypene” Skadedyrbekjemperen

Skadedyrbekjemperen Per Eigil Eriksen jobber på Oslo Universitetssykehus. Han trengte et produkt som kunne hjelpe ham med å overvåke hvor mye skjeggkre det er på ulike steder. Med Silverfish skjeggkrefelle fant han det han trengte, men også en felle som fanger mer enn limfeller og som gjør at han kan redusere mengden gift han må bruke.

Gift

Kakerlakkgift

Folkehelseinstituttet har dokumentert at den beste giften mot skjeggkre er en type kakerlakkgift. Denne kan kun legges ut av godkjente skadedyrteknikere som legger ut mange bitte små dråper. Dersom den ikke vaskes bort er den virksom i måneder og vil også drepe skjeggkre som spiser artsfrender som har fått i seg giften. Ikke alle ønsker å bruke gift og det er ikke alltid mulig å bruke gift overalt, som f.eks. barnehager og andre institusjoner.

Spray du selv kan bruke

Du kan selv spraye med permetrin insektspray. Man bør i så fall bruke en type som lager en hinne som blir værende, for skjeggkre kommer helst ut på natten og kan i perioder ligge i ro i flere døgn. Man må uansett regne med å behandle med permetrin over lengre tid fordi giften ikke virker på egg, og mange egg vil ligge i 2 måneder før de klekkes. Permetrin kan gi hudreaksjon, men regnes som trygg for barn over 2 måneder. Permetrin er giftig for katter, fisk og andre organismer i vann.

Reduser mattilgangen

Det er en myte at skjeggkre lever av papp og papir. De kan overleve på det, men de kan ikke vokse og utvikle seg på det. De trenger et variert kosthold og fra hår og døde hudceller, døde insekter og matrester får de variert næring. Det er derfor viktig å støvsuge grundig og ofte for å fjerne matfatet deres. Skjeggkreene er som små støvsugere selv som spiser det de finner på gulvet.

Fjern matsøl, og ikke minst unngå søl fra matskålene til hund og katt, se tips om dette på silverfish.no. Pakk inn mat i bokser. Boksene trenger ikke nødvendigvis å være helt tette, for skjeggkre kan ikke klatre på glatt metall og plast, men de kan dette nedi hvis du ikke har lokk på.

Tetting av sprekker

Når du vet hvor skjeggkre liker seg best kan du ta fra dem de beste gjemmestedene, særlig de sprekkene hvor de finner både varme og fuktighet. Det er en stor jobb å skulle tette alle sprekker, så det beste er å gjøre en kartlegging med feller først og fokusere på sprekkene i områdene der det er mest aktivitet. Tetter du sprekker der skjeggkreene legger egg og trives best som små kan du bremse veksten i bestanden. Men du gjør det også vanskeligere å kunne kontrollere bestanden med feller hvis de sprer seg til mange andre steder.

Temperatur

Skjeggkre kan raskt dø ved dypfrysing eller ved uttørking når temperaturen er over 40°C. Skjeggkre liker å gjemme seg inni sprekker i gulv og vegger og det er vanskelig å holde slike temperaturer lenge nok til å drepe skjeggkre. Det vil i mange tilfeller også kunne føre til bygningsskade. I tillegg må man regne med at eggene tåler høyere og lavere temperatur slik at behandlingen må gjentas etter noen måneder når eggene er klekt. Temperaturbehandling er velegnet hvis du er redd for å få med deg skjeggkre hjem. Du kan kjøre tøy i tørketrommel eller vaskemaskin og putte gjenstander i fryser eller badstue.

Skjeggkre trives best ved ca. 24°C. Hvis skjeggkreene har et favorittsted, f.eks. en kjellerbod med fryser eller varmtvannsbereder kan det hjelpe å senke temperaturen sånn at de utvikler seg saktere. Det er ikke anbefalt å øke temperaturen innendørs til f.eks. 30°C for å gjøre det vanskelig for skjeggkre. De vil da gjerne finne seg et sted i yttervegger eller i gulvet der temperaturen fortsatt er optimal. Å øke temperaturen kan også gjøre at du tiltrekker deg skjeggkre fra andre boenheter! Senker du innetemperaturen for å bremse utviklingen for skjeggkre er det hovedsakelig din egen komfort du senker. Skjeggkreene vil som regel finne seg et behagelig sted der det er varmt likevel. Lufter du nattestid vil du finne færre skjeggkre i det aktuelle rommet, men til gjengjeld vil du gjerne finne flere klannere som museumsbiller og brune pelsbiller.

Ulike middel du kan strø ut

Det finnes mange tips til middel du kan bruke mot skjeggkre slik som kiselgur, borsyre, fliser av sedertre eller silica-gel. Det finnes historier om at dette kan hjelpe, men man må huske på at skjeggkre er mer forsiktige enn mange andre insekter og de er gode til å klatre og at de derfor lett kan unngå noe man strør ut på gulvet. I tillegg er alle disse stoffene enten irriterende eller allergifremkallende og de må fornyes ofte. Skal du kunne ta alle skjeggkreene på denne måten må du regne med å holde på i år. I tillegg bør du ha gjort en kartlegging først.

Jakt

Vi kjenner til folk som har katt og hund som er glad i å fange skjeggkre. Andre personer går med lommelykt hver morgen for å drepe skjeggkre eller lar alle edderkopper være i fred så de kan spise skjeggkre. Dette kan nok hjelpe til med å holde bestanden nede, men det vil neppe være tilstrekkelig til å bli kvitt alle.

Lukter

Det sies at skjeggkre ikke liker enkelte lukter, f.eks. lukten av enkelte krydder. Vår erfaring fra laboratoriet er at det er noen slike lukter som får skjeggkre til å snu, men etter at de har snudd noen ganger slutter de å bry seg om lukten.

Handlevogn
Logg inn

Ingen konto enda?

Lag en konto