Slik sjekker du fangsten

Hjem » Bruksanvisninger » Slik sjekker du fangsten

Kjenn igjen skjeggkre/sølvkre i fellen og tell fangsten

Når du skal sjekke fangsten er det ikke alltid lett å skille skjeggkre fra andre arter, særlig når de er små. 

Ved å belyse fangstkoppen nedenfra, slik vi har gjort på disse bildene, er det lettere å se flere detaljer på insektene.

Skjeggkre og sølvkre har to antenner foran og tre lange haletråder bak. Hvis disse ikke er brukket er de ofte synlige for de med normalt skarpt syn. På de små individene er tråder foran og bak den letteste måten å skille fra andre arter.

Lokkemiddelet inneholder noe rusk og det tiltrekker seg mange andre insekter og andre leddyr. Når du lyser nedenfra kan du på mange se en mørkere stripe midt på kroppen på skjeggkre.

Noen få store skjeggkre fanget i en Silverfish skjeggkrefelle
Fangstkopp med skjeggkre i ulike størrelser

Her er fangsten 6 sikre skjeggkre. Et av skjeggkreene har prøvd klatre opp på kanten, men det er umulig for dem å unnslippe. Det kan imidlertid være lurt å ta ut fangstkoppen før du teller, for de som klatrer opp på kanten er vanskelige å se mens koppen står i fellen.

De karakteristiske trekkene å se etter er:

  • 2 antenner foran og 3 store haletråder bak (der er også flere mindre tråder bak)
  • Leddet kropp
  • 6 bein
  • Tett “skjegg” på fremre halvdel av kroppen (kun skjeggkre)
  • Et mørkt langsgående parti på midten av kroppen

Ikke bare skjeggkre går i fellen. På steder med lite skjeggkre kan den ha mye annet i seg. 

Det største dyret her er et skrukketroll (benkebiter/kaffedyr/tusselus/munkelus), et annet er en bille/klanner og andre er kanskje flygende insekter.

Annen fangst
Fangstkopp full av skjeggkre

Noen ganger er det mye fangst! Hvis du skal telle antallet i feller bur du ta ut fangstkoppen av fellen så du får telt alle.

Det er lett å komme ut av tellingen. Start et sted der det er litt avstand mellom skjeggkreene og tell med eller mot klokka rundt. Det kan være nødvendig å dele opp i ytterkanten, det forhøyede området i midten og området mellom disse. 

Trenger du å gå helt nøyaktig til verks kan du skyve til side de du har telt med en kniv eller skje. Du kan også plukke ut med en pinsett og flytte dem over på et tørkepapir. De vil gå i oppløsning i prosessen, så du må telle når du plukker dem ut.

Det kan være verdt å merke seg størrelsen på skjeggkreene. Skjeggkre blir kjønnsmodne når de er ca 10 mm. Fanger du mange store skjeggkre har du en aktivt reproduserende bestand. 

Vær særlig oppmerksom på områdene der fellene fanger mange små og veldig små skjeggkre. Dette er ofte nært skjulestedene deres og stedene der eggene legges. De minste skjeggkreene er avhengig av jevnt høy luftfuktighet mens de store kan klare seg i tørr luft i lang tid. Et sted med mange små skjeggkre er et tegn på at du har funnet et sted der du bør sette ut flere feller.

Noen ganger kan plasseringen av skjeggkreene i fellen si noe om hvor de kommer fra. Hvis de fleste er på en side av fangstkoppen holder de mest sannsynlig et skjulested på den siden av fellen. For å kunne kartlegge hvor de kommer fra må fellen få stå i ro og du bør ta av lokket der den står når du skal sjekke fangsten. Det kan være nyttig å lage seg en regel for hvor øret på fellen peker, f.eks. bort fra veggen på høyre side, og hvis den står i et hjørne bør det peke bort fra hjørnet.

Finner du en felle der det meste av fangsten er på en side setter du en annen felle en meter eller to bortenfor på den siden der du fanger mest. Hvis denne fanger enda mer og på samme side har du kommet nærmere skjulestedet. Hvis siden som fanger mest vender mot den andre fellen kan du anta at skjulestedet ligger mellom fellene.

Handlevogn
Logg inn

Ingen konto enda?

Lag en konto