Du har kanskje hørt at man får skjeggkre inn med pappesker? At man derfor bør være forsiktig med emballasje og kvitte seg med den så fort som mulig. Det er ikke feil, men det er nok ikke lenger det som er den vanligste måten å få skjeggkre på. Nå som skjeggkre har blitt en etablert art i Norge og skjeggkre finnes rundt om i hele landet og i alle slags bygg er det mange steder man kan få skjeggkre fra.
Den enkleste måten for skjeggkre å spre seg er mellom boenheter i blokker, rekkehus og tomannsboliger. Skjeggkre kommer seg lett gjennom sprekker eller går langs ledninger og rørføringer. Har en boenhet fått skjeggkre vil det på sikt spre seg til alle andre boenheter i samme bygg.
Skjeggkre kan bli med som blindpassasjer når noe tas med fra et hus til et annet. Hvor mye skjeggkre det er i det første huset og hvor lenge tingen har vært der har stor betydning for sannsynligheten for at skjeggkre følger med. Hvis man for eksempler tar med seg klær og har vært flere netter på et sted med mye skjeggkre er det stor sannsynlighet for at noen kan befinne seg i tøyet. Tøy som tas med fram og tilbake mellom hjemmet og barnehage, skole, trening, arbeidsplass og hytte er nok blitt en vanlig måte skjeggkre kommer seg til nye hus. Les våre tips om hvordan du kan unngå å få med deg skjeggkre her.
Skjeggkre har blitt observert utendørs sommerstid i Norge, så det kan ikke utelukkes helt at skjeggkre går mellom hus. Denne spredning regnes likevel ikke som en betydelig fare og vil kun være reel der hus ligger svært tett.
Enhver flytteprosess øker sjansen for at man tar med skjeggkre til et nytt sted. I mange tilfeller har det man flytter til en ny bolig stått lagret i en eller flere boder over tid eller stått en periode på et lager. Jo flere steder man tar med ting fra, desto større er risikoen for at skjeggkre blir med.
Har du skjeggkre og prøver å flykte bort fra dem er det en stor fare for at du tar dem med deg dit du flytter. Fordi skjeggkre utvikler seg sakte kan det ta flere år før du oppdager at de har slått seg til der også.
Skjeggkre kan følge med ting du kjøper. Det spiller ikke så stor rolle hva det er eller hvor det kommer fra. Det er ikke noen stor forskjell på om man tar det med hjem selv eller får det levert. Det som betyr noe er om det er skjeggkre der varen kommer fra eller har vært, og det er det naturligvis umulig å vite. Å kaste emballasjen, og helst ikke ta den med inn i det hele tatt, er fortsatt en godt råd.
Skjeggkre er et plagsomt kryp å ha fått i hus, men det gjør ikke stor skade og er ikke farlig. Når du kjøper en skjeggkrefelle fra Silverfish AS er du med på gjøre en forskjell for folk som virkelig er plaget av insekter. 10 % av overskuddet i Silverfish AS går til forskning og bekjempelse av alvorlig sykdom og plager forårsaket av insekter. Dette er nedfelt i bedriftens vedtekter.
St. Olavs gate 24
0166 Oslo
Travsvingen 1
1405 Langhus
Hold deg oppdatert.
No account yet?
Create an Account